Kammermusikdage 2021

Efter sidste års intense Beethoven-koncerter, går vi af forskellige år­sager nye og til dels ubetrådte veje i år. 
Et længe næret ønske om at præsentere kammermusikkens ypperste udtryksform, strygekvartetten, går i opfyldelse: 
Den internationalt berømmede danske ‘Nightingale String Quartet’ har takket ja til at spille koncert i Søborgmagle Kirke. Flere lokale vil kende kvartettens cellist, Louisa Schwab, der bl.a. var cellist ved Beethoven-fejringen sidste år. 

En anden sublim konstellation indenfor kammermusik er liedsang, blot én eller to sangere og en pianist. Genren synes måske for nogen gammeldags – sungne digte med klaverakkompagnement – og kan kræve lidt ekstra af tilhøreren. Men invitationen til dette univers kan åbne døre for en helhed af ord og musik der ofte rummer en særlig intensitet. 

Helt usædvanligt på dansk grund fremfører jeg sammen med Pernille Bruun (sopran) og Piet Larsen (baryton) Hugo Wolfs “Italienisches Liederbuch”,  et kaleidoskop af 46 korte sange fordelt mellem de to sangere. Sangene skildrer meget kort fortalt et ungt pars kærlighedsliv i ungdommeligt overmod, begejstring og kvaler. Wolf var samtidig med Brahms og skrev ind i den store tyske liedtradition. 

Nightingale String Quartet 

Provokerende vitalitet, skrøbelig romantisk følsomhed og slående intellektuel uafhængighed (BBC Music Magazine). 
Nightingale String Quartet har base i København og består af Gunvor Sihm og Josefine Dalsgaard, violiner, Marie Louise Broholt Jensen, bratsch, og Louisa Schwab, cello. Kvartetten er prisvindere ved flere nationale og internationale 
kammermusikkonkurrencer. Foruden omfattende koncertvirksomhed i Danmark har Nightingale String Quartet turneret 
i blandt andet Brasilien, England, Holland, Kina, Rusland, Sverige, Sydafrika, Tyskland og USA. 

Nightingale Sting Quartets indspilinger af alle Rued Langgaards strygekvartetter er udvalgt som ‘Editor’s Choice’ i verdens to førende tidsskrifter for klassisk musik, Gramophone og BBC Music Magazine. Kvartetten spiller på instrumenter venligst udlånt af Augustinus Fonden. 

Nightingale String Quartet dedikerer sig i disse år til en forholdsvis ukendt perle i dansk kompositionsmusik, Vagn Holmboes strygekvartetter, der for mange rummer en helt egen ”nordisk” tone deres nyere klangverden til trods. Holmboe tog ofte afsæt i naturen og de sanseindtryk den åbner for. En af disse kvartetter danner kontrast til mere “klassiske” kvartetter. 

Franz Schubert "Winterreise"

Allerede en lille uge senere – lørdag den 30. oktober kl. 15 – venter næste store oplevelse: Franz Schuberts gigantiske sangcyklus ”Winterreise”, der gennem 24 sange skildrer en psykologisk rejse mod stadigt mere ensomme landskaber – en skildring af en ung mands vandring ind i et vinterlandskab, såvel fysisk som mentalt. Den på alle måder udfordrende cyklus bliver sunget af baryton Piet Larsen, der har opført Winterreise med jævne mellemrum igennem en lang karriere, hvor han med sin utrolig brede udtrykspalet har han medvirket i utallige operaopførelser, lied koncerter, oratorier mv. Ved flyglet sidder Per Lauge Fischer, der to gange tidligere - senest i 2015 - har opført værket i Søborgmagle Kirke.